Date de publication

12-05-2021

Twee beklaagden zijn thans veroordeeld door de TC1 kamer tot een gevangenisstraf van dertien jaar wegens hun betrokkenheid bij zes plofkraken van bankautomaten en drie ramkraken van bankautomaten en een winkel, met bijbehorende zware diefstallen van voertuigen. Deze beklaagden waren reeds eerder tot zware gevangenisstraffen in binnen- en buitenland veroordeeld, reden waarom de staat van wettelijke herhaling werd weerhouden. Eén beklaagde is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor zijn betrokkenheid bij de plofkraken en twee ramkraken, met bijbehorende zware diefstallen van voertuigen.

Beklaagden maakten deel uit van een bende met leden van Roemeense origine die in heel Europa actief was. Zo werden duidelijke linken gevonden met gelijkaardige plofkraken in Duitsland en Luxemburg en werden beklaagden in het huidige vonnis veroordeeld voor de diefstal van een voertuig in België waarmee in Luxemburg een plofkraak werd gepleegd. Beklaagden verbleven in Brussel en Diest maar de feiten zijn gepleegd in heel het land.

De rechtbank verwees tevens naar de zeer verregaande methodes die de bende hanteerde, enkel om snel aanzienlijk geldgewin te bekomen. Beklaagden hielden geen rekening met de risico’s voor de omwonenden die ook verklaarden een grote emotionele weerslag en angstgevoelens te ondervinden.