⚠️ Open brief aan de rechtzoekende

Open brief aan de rechtzoekende

Een rechtsstaat komt niet gratis: hoe onderfinanciering de rechtsstaat ondermijnt

Als rechtbanken  hebben we niet de gewoonte om ons te mengen in het publieke debat. Vandaag doen we dat uitzonderlijk wel.

Wanneer u terechtkomt in een juridisch geschil, verwacht u terecht dat het probleem wordt opgelost door bekwame mensen die weten waarmee ze bezig zijn. Als u ziek bent, wilt u ook door  bekwame zorgverleners worden behandeld volgens de modernste technieken in een aangepaste infrastructuur. U verwacht ook dat uw juridisch probleem snel wordt opgelost zodat u verder kan omdat dit bij u stress en onzekerheid teweegbrengt.

Dit alles vereist voldoende financiële en menselijke middelen. Als een rechtbank zijn taken niet meer onder fatsoenlijke omstandigheden kan uitvoeren, zullen er minder mensen in een rechtbank willen werken. Dan komt de democratie in haar geheel in gevaar omdat er een gebrek zal zijn aan bekwame en gemotiveerde rechters en medewerkers om juridische geschillen op te lossen.

De jarenlange onderfinanciering  brengt de goede werking van justitie in het gedrang. De recente regeringsmaatregelen vormen slechts de spreekwoordelijke druppel, die de aantrekkelijkheid van het beroep van magistraat en griffier nog verder uithollen.

Niet alleen de menselijke middelen staan onder druk, maar ook de infrastructuur schiet tekort. De digitalisering loopt bijvoorbeeld sterk achter en hindert op die manier meer efficiënte werkprocessen. De rechters en medewerkers moeten dikwijls werken in aftandse gebouwen die niet voldoen aan basisvereisten voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Zoals vele collega’s zijn we daarom erg bezorgd. Voorlopig voeren we geen actie(s) en wensen we het lopende overleg met de federale regering alle kansen te geven. Intussen blijven we, achter de schermen, constructief meewerken aan oplossingen voor een betere justitie.

De rechtzoekende merkt deze  moeilijkheden gelukkig niet altijd op. Dat hebben we te danken aan de tomeloze inzet van vele geëngageerde collega’s. Dat doen ze elke dag opnieuw, niet zelden in weinig benijdenswaardige werkomstandigheden. Maar dit kan niet blijven duren.

Er is geen justitie zonder mensen, en geen mensen zonder middelen. Een rechtsstaat heeft nu eenmaal zijn prijs.

Anouk Devenyns, voorzitter van de Nederlandstalig ondernemingsrechtbank Brussel

Simon Cardon, voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel

Micheline Cassiers, voorzitter van de Nederlandstalige arbeidsrechtbank Brussel