Gebiedsomschrijving

Overzicht territoriale bevoegdheid vredegerechten West-Vlaanderen

De gemeenten Beernem, Oostkamp en het gedeelte van het grondgebied van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende en de middellijn van het kanaal Brugge-Damme vormen het eerste gerechtelijk kanton Brugge; de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge.

 

De stad Blankenberge, de gemeenten De Haan, Jabbeke en Zuienkerke en het gedeelte van het grondgebied van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het Boudewijnkanaal en de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende vormen het tweede gerechtelijk kanton Brugge; de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge.

 

De stad Damme, de gemeente Knokke-Heist en het gedeelte van het grondgebied van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het kanaal Brugge-Damme, de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende en de middellijn van het Boudewijnkanaal vormen het derde gerechtelijk kanton Brugge; de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge.

 

Het gedeelte van het grondgebied van de stad Brugge ten noorden en ten oosten begrensd door de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende vormt het vierde gerechtelijk kanton Brugge; de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge.

 

De gemeente Bredene en het gedeelte van het grondgebied van de stad Oostende gelegen ten oosten van de middellijn van de Koninginnelaan van de dijk tot aan de Torhoutsesteenweg en ten zuiden van de middellijn van de Torhoutsesteenweg vanaf de Koninginnelaan tot aan de grens van de stad vormen het eerste gerechtelijk kanton Oostende; de zetel van het gerecht is gevestigd te Oostende.

 

De steden Oudenburg, Gistel, de gemeente Middelkerke en het gedeelte van het grondgebied van de stad Oostende gelegen ten westen van de middellijn van de Koninginnelaan, van de dijk tot aan de Torhoutsesteenweg, en ten noorden van de middellijn van de Torhoutsesteenweg vanaf de Koninginnelaan tot aan de grens van de stad vormen het tweede gerechtelijk kanton Oostende; de zetel van het gerecht is gevestigd te Oostende.

 

De stad Tielt en de gemeenten Ardooie, Dentergem, Pittem, Ruiselede en Wingene vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Tielt.

 

De stad Torhout en de gemeenten Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Lichtervelde en Zedelgem vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Torhout.

 

De stad Ieper en de gemeenten Langemark-Poelkapelle, Staden en Zonnebeke vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Ieper.

 

De steden Lo-Reninge, Poperinge, Mesen en de gemeenten Heuvelland, Houthulst en Vleteren vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Poperinge.

 

De stad Izegem en de gemeenten Ingelmunster, Ledegem, Lendelede en Meulebeke vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Izegem.

 

De gemeente Kuurne en het gedeelte van het grondgebied van de stad Kortrijk boven de E17 vormen het eerste gerechtelijk kanton Kortrijk; de zetel van het gerecht is gevestigd te Kortrijk.

 

De gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Spiere-Helkijn, Zwevegem en het gedeelte van het grondgebied van de stad Kortrijk onder de E17 vormen het tweede gerechtelijk kanton Kortrijk; de zetel van het gerecht is gevestigd te Kortrijk.

 

De steden Menen, Wervik en de gemeenten Moorslede en Wevelgem vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Menen.

 

De stad Roeselare en de gemeente Hooglede vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Roeselare.

 

De steden Harelbeke en Waregem en de gemeenten Oostrozebeke en Wielsbeke vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Waregem.

 

De steden Diksmuide, Nieuwpoort, Veurne en de gemeenten Alveringem, De Panne en Koksijde vormen een gerechtelijk kanton; de zetel van het gerecht is gevestigd te Veurne.

Zittingen

Vredegerechten 1e, 2e, 3e en 4e kanton Brugge

Benaming: griffie van de vredegerechten Brugge

Postchequerekening : BE47 6792-0083-6880

Algemeen telefoonnummer: 050 47 33 50.

vred.brugge@just.fgov.be 

Het centrale loket bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping (vroegere griffie 1e kanton). 

Op de eerste verdieping (vroegere griffie 2e kanton) worden de bewindvoeringen / geesteszieken met de territoriale bevoegdheid van het 1e en 2e kanton Brugge behandeld.

Op de eerste verdieping (vroegere griffie 4e kanton) worden de bewindvoeringen / geesteszieken met de territoriale bevoegdheid van het 3e en 4e kanton behandeld.

 

Vredegerechten 1e en 2e kanton Kortrijk

Benaming: griffie van de vredegerechten Kortrijk

Postchequerekening: BE41 6792 0083 9510

Algemeen telefoonnummer: 056/269.668

Algemeen faxnummer: 056/269.669

Email: vred.kortrijk@just.fgov.be

Het centrale loket bevindt zich op de vroegere griffie van het 1e kanton

De griffie van de bewindvoeringen / geesteszieken bevindt zich op de vroegere griffie 2e kanton

Faxnummer voor deze griffie: 056/269.659

 

Vredegerechten 1e en 2e kanton Oostende

Benaming: griffie van de vredegerechten Oostende

Postchequerekening: BE14  6792 0083 7183

Algemeen telefoonnummer: 059 553 600.

Algemeen faxnummer: 059/512655

Email: vred.oostende@just.fgov.be (link sends e-mail)

Het centrale loket bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping links (vroegere griffie 1e kanton)

De griffie van de bewindvoeringen / geesteszieken bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping rechts (vroegere griffie 2e kanton)

Faxnummer voor deze griffie: 059 51 26 65

 

Vredegerecht Torhout

De zittingen gaan door op dinsdag.

In de voormiddag vindt de openbare zitting plaats van 9.30u tot 12.00u

In de namiddag wordt de verzoeningszitting in raadkamer georganiseerd van 13.30u tot 16.30u 

CRBP (centraal register bescherming personen)

Om in te loggen in het CRBP klik hier

Het centraal register van de bescherming van de personen is op 1 juni 2021 in werking getreden.

Dit is een nieuwe e-service om beschermingsdossiers digitaal op te starten en te beheren. Het register bevat per beschermde persoon alle verzoekschriften, beslissingen van de vrederechter, verslagen, … U kan wel enkel documenten die vanaf 1 juni 2021 aan het dossier worden toegevoegd, digitaal raadplegen. Oudere documenten zijn niet zichtbaar op de website.

Vanaf 1 juni 2021 wordt elk verzoekschrift met betrekking tot een rechterlijke bescherming van personen enkel nog digitaal ingediend via de website: www.rechterlijkebescherming.be.

U vindt hier een lijst van de gegevens en documenten die u nodig hebt om een verzoek tot rechterlijke bescherming in te dienen.

Voor de verdere communicatie hebt u de keuze tussen digitale communicatie via de website of papieren briefwisseling. Voor bepaalde categorieën van personen (o.a. de advocaten, notarissen, …) moet elke neerlegging, kennisgeving of mededeling wel gebeuren via de website.

U kiest voor digitale communicatie door zich in te schrijven in het register. U logt hiervoor in op de website met uw eID of Itsme. In uw profiel vult u uw e-mailadres in en duidt u ‘Ja’ aan bij “Ik wens per e-mail gecontacteerd te worden.”

Als u geen toegang hebt tot het internet of hulp nodig hebt om een verzoek digitaal in te dienen kan u tijdens de openingsuren van de griffie gebruik maken van een kioskpc. U kan terecht op de griffie van het vredegerecht van uw keuze

Verdere info

Link info FOD Jusitie:
https://justitie.belgium.be/nl/online_diensten/centraal_register_van_bescherming_van_de_personen

Ondervindt u technische problemen in verband met de website?
Bel dan naar het contact center op het nummer +32 (0)2 278 55 60, na de taalkeuze kiest u voor optie 3 (rechterlijke bescherming). Het contactcenter is bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 8u tot 17u.

Ondervindt u technische problemen in verband met de website?

Bel dan naar het contact center op het nummer +32 (0)2 278 55 60, na de taalkeuze kiest u voor optie 3 (rechterlijke bescherming). Het contactcenter is bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 8u tot 17u.

Indien u gebruik wenst te maken van de KIOSK-PC om een verzoekschrift of verslag neer te leggen in het kader van bewindvoering (CRBP) zal u hiervoor een AFSPRAAK dienen te maken met de griffie.

Een afspraak maken kan u via de gekende communicatiekanalen (per mail en telefonisch) of door een voorafgaandelijk bezoek aan de griffie. De kiosk-pc wordt dan voor u gereserveerd.

Kanton E-mailadres griffie Tel. griffie
Vredegerecht Brugge I vred.brugge@just.fgov.be 050 47 33 60
Vredegerecht Brugge II vred.brugge@just.fgov.be 050 47 33 60
Vredegerecht Brugge III vred.brugge@just.fgov.be 050 47 33 80
Vredegerecht Brugge IV vred.brugge@just.fgov.be 050 47 33 80
Vredegerecht Ieper vred.ieper@just.fgov.be 057 45 07 50
Vredegerecht Izegem vred.izegem@just.fgov.be 051 30 26 10
Vredegerecht Kortrijk I vred.kortrijk@just.fgov.be 056 26 96 55
Vredegerecht Kortrijk II vred.kortrijk@just.fgov.be 056 26 96 55
Vredegerecht Menen vred.menen@just.fgov.be 02 557 42 90
Vredegerecht Oostende I vred.oostende@just.fgov.be 059 55 36 00
Vredegerecht Oostende II vred.oostende@just.fgov.be 059 55 36 00
Vredegerecht Poperinge vred.poperinge@just.fgov.be 057 33 38 10
Vredegerecht Roeselare vred.roeselare@just.fgov.be 051 26 92 20
Vredegerecht Tielt vred.tielt@just.fgov.be 051 40 12 59
Vredegerecht Torhout vred.torhout@just.fgov.be 050 21 22 02
Vredegerecht Veurne vred.veurne@just.fgov.be 058 29 64 20
Vredegerecht Waregem vred.waregem@just.fgov.be 056 67 60 60