In het decembernummer van T.Fam. van 2019 verscheen voor het eerst een tekst over de “rekentool onderhoudsbijdragen”. Die rekentool (in de vorm van een Excel-rekenblad) werd in 2017 door Rob Hobin ontworpen, en de achterliggende principes werden in de jaren daarna door een ad hoc werkgroep van familierechters afgetoetst aan de praktijk van de familierechters, en verder op punt gesteld. Deze rekentool verwierf intussen bekendheid als de “methode Hobin”.

Het veralgemeend gebruik van de rekentool door de familierechters werd vervolgens gefaciliteerd door het cassatiearrest van 5 december 2022, waarin geoordeeld werd dat “de appelrechter die met toepassing van de “rekenmethode Hobin” de gewone kinderkosten concretiseert met uitsluiting van de buitengewone kinderkosten en mede op die grond de eiser veroordeelt om aan de verweerster een onderhoudsbijdrage te betalen, zijn beslissing naar recht verantwoordt”.

De rekentool Hobin (die ondertussen door de meeste Nederlandstalige familierechters wordt gebruikt om de onderhoudsbijdragen te berekenen die ouders voor hun kinderen verschuldigd zijn), werd in de loop van het jaar 2025 volledig geactualiseerd, met als voornaamste wijzigingen/aanvullingen: het aantal kinderen dat in de berekening kan betrokken worden werd opgetrokken tot 8, de IGAK-tabel met betrekking tot de kinderkost werd aangepast (enerzijds aan 8 kinderen, anderzijds met meerdere inkomensschalen en met een groter verschil tussen de kost van het enig kind en van het volgende kind), en er werd een oplossing gezocht voor de omgang met niet-gemeenschappelijke eigen kinderen.

U vindt deze geactualiseerde versie van de rekentool in het bijgaand Excel-rekenblad. Tevens vindt u daarbij een handleiding waarin de praktische invulling van het model stap voor stap wordt uitgelegd.

Voor de theoretische onderbouw van deze methode wordt u verwezen naar de tekst die gepubliceerd werd in het Tijdschrift voor Familierecht 2025/05, p. 148-173 (Hobin R., Dedrie L. en Wellekens K., “De rekentool onderhoudsbijdragen geactualiseerd, met beknopte handleiding”).

Disclaimer: Hoewel tal van familierechters meegewerkt hebben aan de actualisering van het rekenmodel, wordt benadrukt dat de publicatie van deze rekenmodule geen enkele van de familierechters verbindt om in een concreet voorgelegde zaak ook effectief met deze rekenmodule te werken.